Vrijstelling van vergunningen

Vrijstelling van vergunningen voor gevelwerken

In Vlaanderen gelden er specifieke regels voor werken aan gevels van gebouwen. Het uitvoeren van gevelwerken vereist vaak een omgevingsvergunning, maar in bepaalde gevallen kunnen deze werken worden vrijgesteld. Dit artikel biedt een overzicht van de voorwaarden en wijzigingen rond de vrijstelling van vergunningen voor gevelwerken, gebaseerd op de recente regelgeving en aanpassingen in Vlaanderen.

Wat houdt de vrijstelling in?

Bepaalde gevelwerken kunnen in Vlaanderen zonder omgevingsvergunning worden uitgevoerd, mits ze voldoen aan specifieke voorwaarden zoals vastgelegd in het “Vrijstellingenbesluit” en de “Vlaamse en Provinciale lijst omgevingsvergunning”. Dit besluit geeft duidelijk aan welke werken vrijgesteld zijn van een vergunningsplicht. De vrijstelling heeft als doel om kleinschalige en niet-ingrijpende gevelwerken vlotter te laten verlopen zonder administratieve rompslomp.

  • Instandhoudingswerken: Herstellingen en onderhoudswerken aan gevels die geen wijzigingen aan het uitzicht van de gevel teweegbrengen, zoals het opnieuw voegen of reinigen van de gevel, zijn vaak vrijgesteld van een vergunning. Zolang het architecturale karakter van het gebouw behouden blijft, is er geen vergunning vereist.
  • Isolatie van de buitengevel: Het plaatsen van buitengevelisolatie kan ook vrijgesteld zijn van een vergunning, mits de isolatie niet verder uitsteekt dan 14 cm van het gevelvlak en geen significante wijziging van het straatbeeld veroorzaakt.
  • Kleine aanpassingen: Het aanbrengen van bijvoorbeeld zonwering of andere esthetische elementen aan de gevel kan in sommige gevallen ook zonder vergunning gebeuren, zolang de impact op het uiterlijk van het gebouw beperkt blijft.

Recente wijzigingen in de regelgeving

Op 24 augustus 2024 zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het “Vrijstellingenbesluit”. Deze wijzigingen hebben de vrijstellingsregels voor omgevingsvergunningen voor gevelwerken verder verfijnd en uitgebreid. Zo zijn bepaalde gevelwerken die voorheen een vergunning vereisten, nu vrijgesteld, afhankelijk van de omvang en het type van de werken.

Een belangrijk element van de recente aanpassingen is dat de regels voor werken aan beschermde gebouwen of panden gelegen in bepaalde beschermde stads- of dorpsgezichten strenger zijn geworden. Voor deze gebouwen blijft een vergunning doorgaans vereist, zelfs voor werken die elders vrijgesteld zouden zijn.

Praktische tips voor wie gevelwerken plant

Voor wie gevelwerken plant, is het essentieel om eerst de specifieke vrijstellingsregels en voorwaarden na te gaan. De regelgeving kan variëren afhankelijk van de locatie en de aard van het gebouw. Het gebruik van het Omgevingsloket (een online platform van de Vlaamse overheid) kan helpen om snel te controleren of er een vergunning nodig is.

Op dit moment zijn de formulieren en addenda van het omgevingsloket aangepast aan de nieuwe wetgeving. Het is raadzaam om deze te raadplegen voordat je met de werken start, zodat je zeker bent van de juiste procedures.

Hoewel gevelwerken in veel gevallen zonder vergunning kunnen worden uitgevoerd, is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke voorwaarden en recente wijzigingen in de regelgeving. Door je goed te informeren en gebruik te maken van tools zoals het omgevingsloket, voorkom je verrassingen en zorg je ervoor dat je werken voldoen aan de geldende wetgeving in Vlaanderen.

Onze adviseurs geven je graag meer informatie.

Voordelen gevelisolatie